Het gratis portaal voor buitenlandse woningen

De rol van de makelaar en de jurist in de aankoop of verkoop van een huis in het buitenland


FLORES Juridisch Advies adviseert - onafhankelijk - bij het aan- en verkoopproces van uw (tweede) woning in heel Spanje (incl. de Balearen & de Canarische Eilanden).

Als koper kunt u uw Spaanse ´droomwoning´ vinden via een zgn. aankoopmakelaar, een projectontwikkelaar, een tussenpersoon of rechtstreeks via de eigenaar/verkoper. Als verkoper kunt u uw woning rechtstreeks of via een makelaar te koop aanbieden.

Het is dan goed te weten dat het in Spanje gebruikelijk, raadzaam, zelfs noodzakelijk is, om als volgende stap áltijd een onafhankelijke jurist in de arm te nemen bij de aankoop of verkoop van onroerend goed. Het aankoopproces van vastgoed in Spanje verschilt behoorlijk met het gebruikelijk Nederlandse koopproces, en kan niet zonder inschakeling van een jurist succesvol worden afgerond.

Onderteken, als koper, in ieder geval nooit enig juridisch document, zoals een reserveringscontract, en/of doe nooit een reservering/aanbetaling, vóórdat u een jurist in de arm heeft genomen, die de eerste juridische scan op de relevante documenten doet.

De algemene regel is: houdt in Spanje het deel ´woning zoeken door/middels een makelaar´ áltijd gescheiden van het deel ´juridische zaken bij aankoop woning´, bij uitstek de expertise van de jurist.

De zgn. gestors (dit zijn administratie- en boekhoudconsulenten), of (Nederlandse) zgn. (full of personal) servicekantoren en makelaars in Spanje voeren veelal de administratieve werkzaamheden uit (zoals aanvraag NIE (= fiscaal nummer voor buitenlanders), aansluiting water, elektra etc) in het aan- en verkooptraject van een Spaanse woning. Deze dienstverleners signaleren voor u echter nooit de juridische valkuilen in de belangrijke contractuele fase, en gedurende het hele ´compraventa´-traject. De makelaar/intermediair ontbeert de detailkennis van het Spaanse vastgoedrecht & contractenrecht, terwijl diens courtage (3% - 5%) hoger is dan de kosten van juridische advisering. Bijstand van alleen een makelaar in Spanje is onverstandig en onverantwoord, zo de algemene ervaring en ons devies.

FLORES Juridisch Advies verricht - zorgvuldig en adequaat - juist díe belangrijke, noodzakelijke werkzaamheden aan de juridische kant van het traject. Immers, wij hebben het hier over (Spaanstalige!) juridische documenten, zoals koopovereenkomsten, notariële akten, vergunningen en bestemmingsplannen, waarvoor specifieke, juridische deskundigheid vereist is, en grondige kennis van het Spaanse bouw- en vastgoedrecht. Vanuit onze ervaring en expertise, beoordelen en redigeren wij uw koopovereenkomst en/of de bouwovereenkomst (in geval van nieuwbouwprojecten), wanneer u ons als kopende partij inschakelt.

Als u de verkopende partij bent, stellen wij uw verkoopcontract op binnen de wettelijke & contractuele mogelijkheden. Wij faciliteren de documenten welke nodig zijn voor de verkoop.

Wij onderhandelen namens u met de (ver)kopende partij (makelaar/advocaat/projectontwikkelaar). Wij bespreken de "Escritura de Compraventa" (de notariële koopakte) met de Spaanse notaris, aan de hand van de definitieve door koper en verkoper ondertekende koopovereenkomst.

De rol van de makelaar en de jurist in de aankoop of verkoop van een huis in het buitenland