Het gratis portaal voor buitenlandse woningen

Gekte op de Spaanse woningmarkt


'Deze loft kan ik met gemak voor euro 800 voor je verhuren', verzekert vastgoedadviseur Cristian. Als hij de opgetrokken wenkbrauwen van de bezoeker ziet, reageert hij met de soepelheid van een ervaren verkoper. 'Oké, dan moet wel eerst het keukenblok erin.' Maar als dat eenmaal gebeurd is, hebben we het over een meer dan voortreffelijke investering. Een rendement van 8% is lang niet gek, toch?'
Om de ruimte te bereiken, moeten we bukkend door het lage deurtje dat vanuit het trappenhuis toegang verschaft tot wat vroeger het verblijf van de conciërge moet zijn geweest. En de vierkante kale ruimte op de begane grond in de Barcelonese wijk Poble Sec — 'woonoppervlak 85 m2', zegt de advertentie — is maar half verbouwd.
Daglicht dringt er alleen binnen door smalle dakramen en ventilatie is er amper. Twee vensters van bescheiden afmetingen bieden uitzicht op een kleine, donkere binnenplaats. Dat uitkijken is trouwens betrekkelijk, want de ramen zijn van matglas.
Record in huurprijzen
Toch overdrijft Cristian waarschijnlijk niet. Deze ruimte kan binnen de kortste keren zijn verhuurd. De locatie ervan tussen de oude haven, de Montjuïc en de oude binnenstad is perfect en de huurprijzen in Barcelona liggen op een recordniveau. Volgens vastgoedsite Idealista zijn de huurprijzen het afgelopen jaar met 22% gestegen naar euro 16,10 per m2.
Nou is Barcelona wel een geval apart, maar ook de Spaanse huizenmarkt als geheel herstelt zich in rap tempo. In Madrid zijn de huren sinds vorig jaar met 12% omhoog gegaan.
Ook in de koopsector is dat herstel zichtbaar. In juni werden in Spanje 37.000 woningen verkocht — een stijging van bijna 20% vergeleken met dezelfde maand een jaar geleden. De vastgoedsector heeft sinds 2010 niet zo'n goed halfjaar gehad.


<script async="" src="//platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Investeerders happen toe

Volgens Servihabitat, de vastgoedpoot van Caixabank, wordt een op de vijf woningen in Spanje op het moment gekocht door investeerders uit binnen- en buitenland. Zij worden aangetrokken door het hoge rendement van vastgoedverhuur. De huuropbrengst ligt in de grote steden gemiddeld op een niveau van 5,5% van het geïnvesteerde bedrag. En dat is in deze instabiele tijden op de beurs een mooi resultaat.
Gezinnen die op zoek zijn naar hun eerste woning zijn terug van weggeweest op de Spaanse huizenmarkt. Want op de meeste locaties zijn huizen nu veel betaalbaarder dan tijdens het hoogtepunt van de vastgoedbubbel, tien jaar geleden. Maar er is wel een belangrijk verschil met de situatie zoals die was vóór de zeepbel uiteenspatte. Tot 2008 was het bijna ondenkbaar dat particulieren in Spanje een woning kochten zonder dat zij een hypotheeklening afsloten.
Vaak geen hypotheek
Dat ligt nu radicaal anders. Volgens de Spaanse Raad van Notarissen heeft minder dan de helft (45%) van de kopers een hypotheeklening nodig. In streken waar zich veel buitenlanders laten zien op de woningmarkt, komt de bank er nog minder vaak aan te pas. In de Valenciaanse regio — vooral de Costa Blanca is populair onder Europese residenten — worden slechts drie van de tien woningen gekocht met een bankkrediet.
Het gevolg van de opleving op de huizenmarkt is dat de prijzen weer omhoog gaan. Volgens Eurostat maakt de Spaanse woningmarkt dit jaar de scherpste prijsstijging mee sinds 2007. In het eerste kwartaal bedroeg deze gemiddeld 6,3% van jaar op jaar.
De geografische spreiding is echter zeer ongelijk. In het Spaanse binnenland is nauwelijks belangstelling voor de enorme voorraad lege woningen die de huizenbubbel heeft achtergelaten. De vraag concentreert zich op de kust en de grote steden. En Barcelona spant de kroon. Grondgebrek en een schreeuwend tekort aan nieuwe woningen dreigen een nieuwe zeepbel uit te lokken. 'In het centrum begint de waanzin weer toe te slaan', waarschuwen experts. In Poble Sec ziet Cristian ziet het bijna dagelijks om zich heen.



Zie verder : http://fd.nl/economie-politiek/1163153/gekte-op-de-spaanse-woningmarkt


Gekte op de Spaanse woningmarkt