Het gratis portaal voor buitenlandse woningen

Huis kopen in Italie

Weet wel dat het in Italië altijd zo is dat je als koper 3 à 4% (afhankelijk van de complexiteit) commissie aan de makelaar moet betalen.

De zoektocht start meestal via internet, ofwel via algemene woningsites ofwel via individuele sites van erkende makelaars of specialisten ofwel via allerlei publicaties zoals kranten, vastgoedmagazines, ….

Op basis daarvan maak je via de makelaar een afspraak met de eigenaar en word je rondgeleid, ofwel enkel in die specifieke woning die je interesseert ofwel worden je gedurende een volledige dag diverse gelijkaardige woningen voorgesteld.

Dergelijke rondleidingen dienen gratis te zijn en behoren tot het normale takenpakket van een makelaar.

Mocht je vervolgens jouw droomhuis gevonden hebben dien je een officieel bod te doen, bij voorkeur schriftelijk vermits Italianen weinig belang hechten aan mondelinge overeenkomsten. In dat bod kun je reeds eventuele opschortende voorwaarden toevoegen.

Op dat ogenblik betaal je een klein voorschot in handen van de makelaar teneinde de ernst van je bod kracht bij te zetten, eens de verkoper binnen een vooropgestelde termijn (meestal 10 dagen) je bod aanvaardt gaat de makelaar verder aan het werk.

Na controle van het kadaster, van eventuele bouwovertredingen, van de juiste gegevens mbt. de eigenaars, van het eventuele voorkooprecht van buren/landbouwers, van eventuele rechten van doorgang of andere lasten en/of onregelmatigheden is de volgende stap het opstellen van de compromis waarbij in regel ergens tussen 15 en 30% van het afgesproken aankoopbedrag wordt overgemaakt aan de verkoper, in afwachting van de definitieve verkoopakte bij de notaris waar dan het saldo betaald wordt.

Naast het makelaarsloon komen er uiteraard nog andere kosten kijken bij de aankoop van een huis in Italië :

-          Notariskosten : gemiddeld ongeveer 1,5 à 3% + 500 euro administratiekosten

-          Belastingen : 10% (op de kadastrale waarde) tenzij je het huis effectief zal gaan bewonen als ‘eerste woning’ waardoor de taksen verminderen tot 3% meer 2x 168 euro

-          Als het gaat om nieuwbouw betaal je geen belastingen maar wel 10% BTW + 3 x 168 euro, als de ‘eerste woningregeling’ van toepassing is betaal je slechts 4% BTW

Advies aangeboden door www.advitalia.be .


Terug naar woningaanbod

Truffelseizoen


In Italie wonen al mogelijk vanaf € 70.000 , nieuwbouw aan Zee 

Advitalia