Het gratis portaal voor buitenlandse woningen

De aankoop van een woning in Tsjechië


Naast de ongerepte natuur met vele mogelijkheden voor zomerse activiteiten en de vele skigebieden, kan men genieten van de vele mooie stadjes en pleinen met zeer aangenaam prijsniveau van de Tsjechische horeca. Tsjechië is wereldrecordhouder UNESCO-monumenten (hoogste dichtheid ter wereld), en gezelligheid (hoogste bierconsumptie per hoofd van de bevolking).

Sinds een aantal jaar kan men als EU-burger in Tsjechië zonder restricties onroerend goed aankopen. In het verleden was dit slechts als inwoner van Tsjechië mogelijk (of als echtgenoot van) of via een BV-constructie.

Laat u bij aankoop van een huis in Tsjechië goed adviseren, bij voorkeur in het Nederlands. Als u uw (voorlopig) koopcontract laat vertalen en screenen door een jurist, weet u zeker, dat u in de toekomst niet voor verrassingen komt te staan. Deze jurist kan voor u ook nagaan of de gegevens in het kadaster wel kloppen en of de onroerende goederen niet bezwaard zijn met hypotheken, erfdienstbaarheden etc.
Onderstaand advies wordt aangeboden door Mw.Mr.Radka Hartmanova van huis-kopen-tsjechie.nl, zij zal ingaan op de afwijkingen in het proces van koop/verkoop van een woning in Tsjechië:
De provisie van de makelaar (ook al lijkt dat de verkopende makelaar te zijn), wordt meestal betaald door de koper. Soms echter is de koop provisie-loos voor u en betaalt de verkoper de makelaarskosten van doorgaans 3-5% van de koopsom. Meestal is het zo, dat de koopsom met de makelaarskosten is opgehoogd. De koper betaalt de koopsom op de derdenrekening van bijv. de makelaar, die de provisie voor zich zelf hiervan aftrekt en de rest aan de verkoper uitbetaalt. 

 1. In Tsjechië wordt bij de verkoop van onroerend goed soms gewerkt met een “voorlopig koopcontract”. Voor koper en verkoper een “garantie”, contractuele afspraak, dat de toekomstige (ver)koop volgens de overeengekomen afspraken plaats zal vinden.

2. De koopsom wordt in Tsjechië vaak betaald via de derden-rekening van de makelaar of van een bank, notaris of advocaat. Daarvoor wordt vaak een apart contract opgesteld.

3. De feitelijke overdracht, de levering, van het onroerend goed (woning en/of percelen), gaat in Tsjechië niet via de notaris, maar via het Kadaster, die daarvoor een speciale juridische afdeling heeft.

4. De overdrachtsbelasting bedraagt in Tsjechië 4% en wordt vanaf 2014 (naar verwachting) voldaan door de koper. Tot op heden draagt de verkoper van Tsjechisch vastgoed de verantwoordelijkheid voor de betaling van de overdrachtsbelasting.

5. Voor het vaststellen van het bedrag waarover deze belasting wordt geheven is meestal een taxatierapport nodig (er zijn uitzonderingen).

Er zijn heel wat zaken, waaraan gedacht moet worden en het Tsjechisch is een taal, die door weinig Nederlanders wordt begrepen. Besteedt u daarom eenmalig, samen met een adviseur, juridische aandacht aan uw toekomstige droomhuis!

Terug naar woningaanbod

Volledig eigenaar van uw huis in de EU

Sinds een aantal jaar kan men als EU-burger in Tsjechië zonder restricties onroerend goed aankopen. In het verleden was dit slechts als inwoner van Tsjechië mogelijk (of als echtgenoot van) of via een BV-constructie.

Vysocina