Het gratis portaal voor buitenlandse woningen

TWEEDE WONING IN HET BUITENLAND? VOORKOM DUBBELE HEFFING SUCCESSIERECHT Vastgoed

 Regelingen ter voorkoming van dubbele heffing niet altijd toepasbaar
Bij uw overlijden zullen Nederland én Spanje erfbelasting heffen over de woning. Er is géén verdrag ter voorkoming van deze dubbele heffing. Wel kent zowel Nederland als Spanje een eenzijdige regeling om dubbele heffing te voorkomen. Uit de praktijk blijkt echter dat deze regelingen niet altijd van toepassing zijn, met name niet in de situatie waarin een wettelijke verdeling van toepassing is. Hierdoor vindt toch dubbele heffing plaats.

Wettelijke verdeling niet in alle landen gevolgd
U heeft een Nederlands testament. Dit testament voorziet in een zogenaamde wettelijke verdeling; alle goederen worden automatisch aan de langstlevende toebedeeld. Deze verdeling wordt echter in Frankrijk (meestal) niet gevolgd. Vanuit Franse optiek is namelijk het Franse erfrecht van toepassing en het Franse erfrecht kent de wettelijke verdeling niet. Hierdoor kan de woning op een andere manier vererven dan u eigenlijk voor ogen had.

In dit kader merken wij wel op dat op 17 augustus 2015 de Europese erfrechtverordening in werking treedt. Vanaf dit tijdstip wordt het mogelijk dat een huis in het buitenland vererfd volgens het Nederlandse erfrecht. Deze verordening neemt echter niet de fiscale problemen weg (zoals hiervoor aangegeven bij het voorbeeld in Spanje), wel de erfrechtelijke zoals genoemd in het tweede voorbeeld. De fiscale perikelen blijven derhalve bestaan.

Voorkom dubbele heffing van successierecht en win tijdig fiscaal en erfechtelijk advies in!
Ons advies: Heeft u een tweede woning in het buitenland laat tijdig beoordelen of u alles (zowel fiscaal als erfrechtelijk) goed geregeld heeft bij een onverhoopt overlijden. Uw BDO-adviseur kan u hiermee van dienst zijn.

Bron :
Hof Arnhem-Leeuwarden 25 juni 2013, nr.12/00632 

Kader foto : huizenprijsverloop Nederland, Spanje en Duitsland 


TWEEDE WONING IN HET BUITENLAND? VOORKOM DUBBELE HEFFING SUCCESSIERECHT Vastgoed