Het gratis portaal voor buitenlandse woningen

Huis kopen in het buitenland met Nederlandse taal en wet


Europese notarissen en bewaarders, waaronder die van het Kadaster, hebben een systeem opgeleverd waarmee men een huis kan kopen in het buitenland met een notaris uit het eigen land en in de eigen taal.

Veel mensen dromen van een (tweede) huis in het buitenland, maar durven die stap niet altijd te zetten. Onzekerheid over de regels in het buitenland en de vreemde taal spelen hierbij vaak een rol. Met de afronding van het project CROBECO is er nu een systeem dat deze obstakels wegneemt.

Notarissen huren locale specialisten in buitenland in
Het is natuurlijk lastig voor een Nederlandse notaris om precies te weten welke beperkingen en vergunningen er op een huis in bijvoorbeeld Spanje rusten. Hoe kan hij de juiste informatie verzamelen? En hoe vervult hij op de juiste manier alle belastingformaliteiten? De oplossing hiervoor heet NETPRO. Met dit systeem kunnen notarissen een locale specialist inhuren. Deze specialist verzamelt de documenten over alle mogelijke beperkingen waar de koper mee te maken kan krijgen. Ook kan het systeem informatie geven over de juridische regels in het land van aankoop. En als het tot een rechtszaak komt over rechten en plichten, kan de koper nu naar een rechter in het eigen land stappen.

Eigen taal geeft meer zekerheid
Een ander belangrijk voordeel is dat de koper geen last meer heeft van taalproblemen. Zijn eigen notaris stelt een akte op in twee talen: in de moedertaal van de koper en in die van het land waar deze het huis koopt. CROBECO heeft dus niet de wetten aangepast. Het heeft een systeem gevonden om op eenvoudige en heldere manier een aankoop te faciliteren en registreren. Kopers krijgen hierdoor meer zekerheid en vertrouwen om een huis in het buitenland te kopen. Dit draagt bij aan het stimuleren van de (buitenlandse) vastgoedmarkt.

In prakrijk brengen in Nederland
Nederlandse en Engelse (ook uit Wales) kopers konden als eersten de voordelen van CROBECO ervaren bij de aankoop van een huis of stuk grond in Portugal en Spanje. Andere Europese landen kunnen eenvoudig aansluiten, want CROBECO blijft de komende jaren beschikbaar. In Nederland onderzoekt Netwerk Notarissen, het grootste samenwerkingsverband van notarissen, hoe de notarissen CROBECO in de praktijk kunnen toepassen.Foto: Philip Bird / Shutterstock.com en http://www.kadaster.nl/web/Nieuws/Bericht/Huis-kopen-in-het-buitenland-met-Nederlandse-taal-en-wet.htm

Huis kopen in het buitenland met Nederlandse taal en wet