Het gratis portaal voor buitenlandse woningen

Nederlanders gaan voor tweede huisje in Spanje, nu vermogensbelasting boven 1 ton stijgt in 2017


In plaats daarvan komt er een getrapt systeem. De vrijstelling voor de heffing in box 3 wordt 25 duizend euro per persoon.

Daarna komt de effectieve heffing over de volgende 75 duizend euro vermogen uit op 0,87 procent; de tweede trap loopt dan tussen 100 duizend euro en een miljoen euro, met een heffing van 1,4 procent; boven een miljoen euro aan vermogen gaat het om 1,65 procent belasting in box 3.

Voor kleinere vermogens valt de nieuwe heffing dus iets gunstiger uit, grotere vermogens betalen meer vermogensbelasting. Die grens waarbij het voor grotere vermogens zwaarder wordt, ligt bij één ton per persoon.

Volgens vastgoedmakelaar Azull, die zich vooral op Spaanse huizen en appartementen richt, is nu al trend te zien, waarbij meer Nederlanders zich richten op een tweede huis in Spanje.

Spaanse huisjes in trek bij Nederlanders
Uit officiële cijfers van Spaanse registratiekantoren blijkt volgens Azull dat Nederlanders de eerste negen maanden van dit jaar maar liefst 1.281 woningen in het Zuid-Europese land hebben aangeschaft. Nederland staat hiermee voor het eerst sinds lange tijd in de top 10 van landen die het meest huizen kopen in Spanje. “Het is de verwachting dat dit aantal voor het einde van het jaar nog zal stijgen naar 1.600?, zo meldt het makelaarsbedrijf maandag.

“Nederlanders kijken vaak heel bewust naar het fiscale plaatje”, stelt directeur Marleen de Vijt van Azull. “Steeds vaker wijzen belastingadviseurs erop dat per 1 januari 2017 het vermogen in box 3 op een andere manier wordt aangeslagen. Door het kopen van een huis in het buitenland kun je ontsnappen aan deze jaarlijkse heffing: je betaalt namelijk geen belasting over je vakantiewoning in Nederland, maar in het land waar de woning staat.”

Volgens De Vijt is vooral Spanje in trek, omdat na de grote crisis op de Spaanse huizenmarkt van de afgelopen jaren prijzen fors lager zijn geworden. Vergelijkbare Spaanse huizen zijn volgens Azull bijvoorbeeld gemiddeld 15 procent goedkopr dan in Frankrijk.

Nederlanders betalen volgens De Vijt gemiddeld 1.688 euro per vierkante meter voor een tweede huis in Spanje, waarbij vooral Ibiza en de Costa del Sol populair zijn.

Nederlanders gaan voor tweede huisje in Spanje, nu vermogensbelasting boven 1 ton stijgt in 2017